Frivillighed  går til  Ergani  i  år

Projekt for de kurdiske børn i Ergani

I Danmark har vi alle gode muligheder for at gå på offentlige folkeskoler, gymnasier og universiteter, som er gratis. Danmark er stolt af sit uddannelsessystem, hvilket også er en styrke ud ad til, til resten af verden. For at dreje fokus på hvad der viser sig at være modsat i et land, der læner sig op af Europa, er de kurdiske områder i Tyrkiet et af eksemplerne på et uddannelsessytem, som bl.a. ikke har en faglig stærk folkeskolegang til at give unge børn direkte videreadgang til gymnasier og andre uddannelsesinstitutioner. Dette kræver at børnene får ekstraundervisning udover deres almindelige folkeskolegang, hvilket mange familier ikke har råd til.

Ud fra visionen om at uddannelse gælder alle lige meget hvor man er, hvilket køn man har og ens økonomiske situation, starter vi et projekt op, som har til formål at hjælpe unge kurdiske børn i de kurdiske områder med fokus på uddannelsessystemet. Mange økonomisk velstillede familier har råd til at sende deres børn til privat ekstraundervisning, men dette gælder ikke de 180 børn på uddannelsesværkstedet i Ergani, da deres familier ikke har råd til det.

I 2008 åbnede kommunen i Diyarbakir/Ergani tre klasser i samarbejde med den lokale lærerforening i Ergani. Lærerne der underviser, gør det helt frivilligt og af  idelogiske grunde. De tre klasser fordeler 180 børn, som er elever fra 6. klasse til 8. klasse, som får ekstraundervisning efter skole og i weekenderne. Der undervises i fag som matematik, engelsk, biologi og kemi. Som vi kender det fra Danmark, hæmmer overfyldte klasseværelser på over 30 elever børnenes indlæring. I Ergani er grænsen overskredet med det dobbelte. Derfor starter vi projektet Uddannelses-Værksted, denne gang huset i Ergani, hvor projektets første spadestik tages.

Vi vil i en periode lidt over to uger have forskellige kurser i bl.a. engelsk, inddragelse af IT i undervisning og “Viden om EU”.  Derudover vil vi have fokus på brobygning mellem Danmark og Kurdistan, hvor vi bl.a. vil styrke båndet mellem de frivillige undervisere fra Danmark og lokalsamfundet i Ergani via forskellige aktiviteter og udflugter.

Kort om byen Ergani

Ergani er en meget charmerende og gammel by med sin stil. Byen er fra 9000 f.k. og dannet omkring Zülküf profet bjerget. Der boede også armeniere i byen i sin tid. Ergani er ca. 45 minutters kørsel fra storbyen Diyarbakir. Der bor ca. 80.000 indbyggere i byen Ergani. De fleste mennesker er landmand og årstids-arbejdere.  Antikbyen Hilar ligger 8 km væk fra Ergani. De ruiner der er i Hilar er fra den gamle by, hvor de menneskenes civilisation begyndte. Dvs. at mennesker begyndte at dyrke jorden, hamstre dyr osv..